Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/paper/domains/paperchase.eu/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
De psychologie van geld: inzicht in uw geldmindset - Paper Chase

De psychologie van geld: inzicht in uw geldmindset

0
62

Uw geldmindset is een verzameling van uw houding en overtuigingen over uitgeven, sparen, schulden aangaan en beleggen. De manier waarop u over uw financiën denkt en de beslissingen die u neemt op basis van die gedachten en overtuigingen, kan dramatische, levensveranderende gevolgen hebben voor u en uw gezin. The Psychology of Money: Understanding Your Money Mindset is niet jouw typische boek over persoonlijke financiën. In plaats van de wiskundebenadering te volgen die veel andere financiële boeken gebruiken, neemt Morgan Housel de echte wereld onder de loep en hoe mensen omgaan met geld en hun keuzes daaromheen.

Housel verkent met een reeks korte verhalen het grijze gebied en spoort lezers aan om hun eigen ervaringen met geld nader te beschouwen. Geldmindsets worden gevormd door een verscheidenheid aan factoren en ze manifesteren zich in de loop van uw leven vaak als onbewuste overtuigingen. Hoe je bent opgevoed en de vuistregels die je ouders of verzorgers je hebben geleerd, hebben invloed gehad op je manier van denken over geld, ook al realiseerde je je dat toen nog niet. Dan spelen ook je vrienden, buren en de gemeenschap waarin je bent opgegroeid een rol. Zelfs de steden waarin je bent geboren, de scholen die je hebt bezocht en met wie je trouwt als je een partner hebt, kunnen ook je geld-mindset beïnvloeden. Een positieve geldmentaliteit zal u helpen gedisciplineerd te blijven met uw budget en spaarplan en zal leiden tot het besluitvormingsgedrag dat nodig is voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Een negatieve geldmentaliteit zal uw inspanningen echter belemmeren.

Het is mogelijk om je manier van denken om te scholen en over te schakelen naar een positievere, maar het zal tijd en moeite van je kant kosten. In het hoofdstuk “Is het schaarste of overvloed?”, ontleedt Housel het verschil tussen een schaarste-mindset en een overvloed-mindset. Een mentaliteit van schaarste kan leiden tot de angst om niet genoeg te hebben, wat kan leiden tot hamstergedrag en te hoge uitgaven. Een mindset van overvloed daarentegen kan leiden tot dankbaarheid en de overtuiging dat er meer dan genoeg is. Een veelgehoorde mythe is dat je alleen vooruit komt als je een goed mens bent. In werkelijkheid is de kans groter dat je achterop raakt als je niet aan je gebreken werkt.

Het is gemakkelijk om je te concentreren op hoe je rijk bent geworden, maar het is net zo belangrijk om je vermogen te behouden. In dit hoofdstuk legt Housel uit dat om rijk te blijven, je prioriteit moet geven aan soberheid en je investeringen op schema moet houden. Hij behandelt ook enkele van de fouten die rijke individuen hebben gemaakt en de reden waarom ze zich niet zouden moeten schamen. De psychologie van geld: inzicht in uw geldmindset heeft veel te bieden voor iedereen die zijn relatie met geld wil verbeteren. Of je nu moeite hebt om je uitgaven te beheren of op zoek bent naar nieuwe manieren om te beleggen, dit boek kan je de inzichten en aanmoediging geven om je manier van denken te veranderen en je doelen te bereiken.